R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

Kaldenkirchen (Nedri/Cabooter)

Station Kaldenkirchen is ernstig verwaarloosd, zowel de gebouwen als de niet-doorgaande infrastructuur. Het emplacement is jarenlang niet gebruikt totdat Cabooter er voor Nedri Staal uit Blerick enkele treinen met staaldraad liet lossen.

In 2015 heeft Cabooter grootse plannen met het emplacement van Kaldenkirchen openbaar gemaakt. De verwachting is dat er veel zal veranderen de komende jaren. 

 

19 februari 2015

Er is weinig regelmaat te ontdekken in de komst van de staaldraadtreinen naar Kaldenkirchen. Er kan deze dag slechts geconstateerd worden dat er een trein geweest is.

De laatste draadrollen worden met een heftruck in een vrachtauto geladen en naar Blerick gereden.

 

3 april 2015

Ook in april moet er een trein geweest zijn.

 

18 juli 2015

ong. 12:00 uur

Puur spottersgeluk brengt me op 18 juli naar Kaldenkirchen, waar ik in de bush op het rangeerterrein de dichte wagens met staaldraad ontwaar.

13:00

Een aanvoerspoor is schoon gehouden. De trein wordt in delen naar de tweesporige losplaats gebracht.

De trein telt ongeveer 20 gesloten wagens type Habbins en Sins, van Saarrail. 

Loc 365 696 (MaK V60 uit 1960, verhuurd aan Aggerbahn Andreas Voll e.k, nog steeds voorzien van een DB-logo) heeft vandaag rangeerdienst.

13:15

Vier wagens komen links van de goederenloods naast de verhoogde losplaats.

13:20

Daarna gaan twee wagens rechts van de goederenloods naar het eind van de losplaats...

... waar de machine min of meer in het struweel verdwijnt.

Ondertussen is het lossen al gestart, Een heftruck tilt de rollen draadstaal uit de open geschoven wagens en plaatst ze her en der in stapeltjes op de ruime losplaats.

Er liggen 18 rollen op de vloer van een wagen, daarbovenop ligt nog een laag van ongeveer 8 rollen. Het lossen van een wagen duurt minder dan tien minuten.

De loc keert terug naar het spoor waar de aanvoertrein is opgesteld...

13:40

...om nog eens vier wagens naar de losplaats te brengen.

Daarna loopt de V60 om de goederenloods heen naar de eerstgeplaatste wagens, waar nog maar een paar rollen gelost hoeven te worden.

13:50

Zodra de wagens op het eerste spoor leeg zijn worden ze naar een zijspoor gerangeerd en vervangen door nieuwe. Ondertussen is dan de heftruck bezig met de wagens op het tweede spoor.


17:00

De klus is op een haar na geklaard. De zo ruim ogende losplaats is geheel opgevuld met rollen draadstaal. De V60 rangeert de laatste geloste wagens bij elkaar.

Op een (weinig gebruikt!) kopspoortje voor het station wacht loc 37025 (type Prima EL3U) van HSL tot zij weer in actie mag komen.

De 37025 zal in de vroege avond de lege wagens, die ze rond het middaguur hier heeft afgeleverd,  achter het station oppikken en retourneren naar Saarstahl in Völklingen, de producent van dit draadstaal. Nedri heeft zijn voorraad weer aangevuld. Deze trein rijdt onregelmatig en als hij rijdt, is het meestal op zaterdag.

 

1836