R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

Blerick:Cabooter

Cabooter Logistics is een relatief nieuw licht aan het railgoederenfirmament. Het logistiek bedrijf startte in 2003 met goederenvervoer. Eerst enkele uc-treintjes, later uitgebreid met een beperkt containervervoer. Inmiddels ontvangt Cabooter dagelijks een uc-trein van rond de tien wagens en maar liefst twee volledige containertreinen. Het is niet zonder reden dat Hans Cabooter is uitgeroepen tot spoorman van het jaar 2015.
De vier sporen op het bedrijfsterrein worden intensief gebruikt, maar de infrastructuur beperkt een verdere groei. De ambities zijn groter: Cabooter zoekt o.a. uitbreiding in Kaldenkirchen.    

.

22 augustus 2006

Hier begon het allemaal:. Cabooter startte in 2003 met spoorvervoer op het terrein waar van 1982 tot 1991 de terminal van ECT gevestigd was geweest.

 

20 december 2010

In 2010 komt er drie keer per week een korte uc-trein.

Ook in 2010 start Cabooter met het containervervoer met kleine wagengroepen die in Venlo worden opgenomen in de HUSA-containershuttle Waalhaven - Mortera (It).

De staalprofielen op het middenterrein zijn aangevoerd door de uc-trein.

 

6 juli 2012

Cabooter start in 2011 een eigen containerdienst op Italië. Venlo - Melzo, aanvankelijk 5x per week. TXL rijdt de trein vanaf Venlo, DBS verzorgt het rangeerwerk.

De containerwagens worden vooral op het rechterspoor beladen.

DBS maakt in deze periode gebruik van V60-rangeerlocs zoals de 363 633.

19:10 uur

De containertrein komt vanwege de beperkte lengte van dit opstelspoor in twee delen naar Blerick. Rechts de beladen wagens die zojuist bij Cabooter zijn uitgehaald, links de nieuwe nog te beladen wagens.

Zo'n halve containertrein wordt vervolgens weer in twee delen gesplitst om bij Cabooter te kunnen worden geplaatst. Het uithaalspoor heeft een lengte van ongeveer 10 wagens. De Veoliatrein naar Nijmegen snelt voorbij.

De containertrein wordt dus in vier delen bij Cabooter geplaatst.

Van achter naar voren: het al beladen treindeel (Wetron en Jan de Rijk) buiten de poort, de nog te beladen wagens (binnen het hek) en op de voorgrond platte wagens (voor staalprofielen) van de uc-trein, die hier in de ochtend gebracht is.  

  

5 juni 2013

De oude vertrouwde 6400 heeft het rangeerwerk in Blerick weer overgenomen. DBS 6418 trekt een deel (10 wagens) van de Melzo-shuttle over de stamlijn langs de Maaslijn van Cabooter naar Venlo.

Wetron uit Weert, gespecialiseerd in intermodaal vervoer, is een grote klant voor Cabooter.

 

19 februari 2015

Een deel van de wagens van de Melzo-shuttle is dit keer op het linker spoor geplaatst, waar zich naast de goederenhal een overdekt laadperron bevindt.

16:14

De nog gele loc 6461 drukt de overige aanvoerwagens naar het rechterspoor..


16:20

Zoals al eerder vermeld: de trein moet in partjes verdeeld worden in verband met de beperkte lengte van het uithaalspoor.


Wissellaadbakken van Wetron zijn weer van de partij.

Op het overdekte perron worden wissellaadbakken van Rockwool beladen. Zou dit het vervoer zijn dat in het veleden vanaf Langen in Born en in het verre verleden vanaf Herckenbosch aan de IJzeren Rijn plaatsvond?

Aan het eind van het laadperron staan enkele schuifwandwagens uit de uc-trein; de containerwagens zijn er tegenaan geplaatst.. Het spoor wordt uiterst efficiënt ingezet bij Cabooter.

  

4 maart 2015

10:15

De uc-trein met loc 6519 vertrekt uit Venlo voor een ritje over de Maasbrug naar Blerick.

De trein bestaan uit vier wagens met staalprofielen...

... en vier grootvolume schuifwandwagens.


10:35

Bij het overdekte perron wordt een rongenwagen opgepikt.

Uit de goederenhal komen nog twee rongenwagens, drie schuifwandwagens en een staalwagen met huif. De uc-trein van de dag ervoor telde dus zeven wagens.

De boomzagers op de voorgrond lijken een pact te hebben gesloten met de treinspotters: ze zagen enkele bomen om, waardoor het zicht voor fotografen sterk verbeterd wordt. 

Het uithaalspoor ligt direct aan de Maaslijn.


11:13

De zeven wagens worden uitgehaald en op het middenspoor gezet. Het rechterspoor is de Maaslijn, Op het linkerspoor is eerder de aanvoertrein van vandaag achtergelaten.

Met de acht wagens van de aanvoertrein is het maximum van het uithaalspoor wel bereikt. Vreemd, dat niemand op het idee komt om dit veel te korte kopspoortje te verlengen. Er is ruimte genoeg en het zou het aantal rangeerbewegingen, vooral met de containertreinen enorm beperken.


11:23

Op het spoor achter het hek staan al de containerdraagwagens voor de Melzo-shuttle klaar.

De schuifwandwagens worden de goederenloods ingedrukt.

11:38

De staalprofielen blijven achter op het open terrein.Voor de loc weer terug is in Venlo, is er toch gauw een uurtje of twee verstreken.

 

3 april 2015

10:45

Een maand later trekt de 6422 weer een uc-trein voor Cabooter, nu bestaande uit acht schuifwandwagens, door station Blerick.


De bruine wagens zijn van het type Habiins en komen uit Zweden.

De zilveren wagens van het type Habbiins zijn geregistreerd in Zwitserland, ze brengen papier uit Lucca (It). Ze moeten wel eerst uitgerangeerd worden.

11:30



Bij dat rangeren komt de loc herhaaldelijk buiten de poort.

11:40

Na de laatste actie gaat de loc spoorslags alleen terug naar Venlo. De wagens van de vorge dag blijven nog even achter.

 

18 juli 2015

16:30

De Melzo-shuttles vertrekken in Venlo altijd in de nacht. (22.31 en 03:50). De retourtreinen arriveren in Venlo om 0:40 en 18:50. Ze worden in opdracht van TXL door BLS-locs gereden. Loc 186 105 met de Melzo-shuttle, even voor Venlo, ruim twee uur te vroeg, of bijna 16 uur te laat.

Wetron en Jan de Rijk maken de dienst uit.


 Ook enkele koelcontainers komen terug uit Italië.