R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

 Vlaardingen Vopaktrein 2011

23 maart 2011

 

09:15 uur In een van de eerste lentedagen van 2011 treffen we DBS-loc 6479 aan op de opstelplaats achter de gebouwen van Vopak. De loc is rond negen uur uit Kijfhoek in station Vlaardingen gearriveerd.


Sinds 2007 is er niets veranderd. Twee opstelsporen in een boog om zwarte opslagtanks.


09:40 uur
De loc trekt tien ketelwagens van het linker opstelspoor de Vulcaanstraat in.


Over de drukke rotonde voor de poort van de Norfolkterminal.


Vervoerd worden plantaardige oliën, kennelijk geen gevaarlijk spul, getuige de afwezigheid van oranje UN-gevarencodeborden.


De wagens zijn deels van het type Zaes van de verhuurder VTG. Z = ketelwagen, a met twee-assige draaistellen, e = met verwarmingsinrichting, s = maximaal 100 km p/h. De verwarmingsinrichting wordt gebruikt om met stoom gestolde olie weer vloeibaar te maken.


Na een zaagbeweging op het kopspoor langs de weg, drukt de loc de wagens het spoor op de Delftlandsedijk op. De chauffeurs van de vrachtauto's zijn not amused; de trein rijdt tergend langzaam het talud op.



Loskoppelen en terug gaat het voor het tweede
rangeerdeel.


De Loc draagt nog de stickers van Railion, maar sinds 2009 maakt ze deel uit van de railvloot van DB Schenker.


10:06 uur
Van het tweede opstelspoor worden nog acht ketelwagens opgehaald.



Weer wordt gekeerd op het kopspoor voor de Norfolkterminal. Het spoor naar Imerys is verroest, de poort is al enkele jaren tijd definitief gesloten.


De wagens lijken alle op elkaar, maar er zijn detailverschillen. Eén wagen is van Ermewa. de rest van VTG, deels uit Duitsland (D), deels uit Oostenrijk (A). Het is duidelijk dat er Pflanzenöl  (plantaardige olie) ("kein Gefahrgut") vervoerd wordt, al vermeldt één wagon Melasse. Ook de types verschillen. Zaes is al genoemd, bij de Zas ontbreekt de verwarmingsinrichting, De Zacens-wagen kenmerkt zich door een luchtdruklosinrichting (c) en een maximale last van 60 ton (n).



Ook deze groep wagens wordt de Delftlandse Dijk op gedrukt en met het daar al aanwezige tiental verenigd.


Om het hoogteverschil te overbruggen moet de loc behoorlijk kracht zetten, zodanig dat hij zelfs wat slipt, waardoor de zandstrooier actief wordt.



10:30 uur
Met de machinist en de rangeerder op de voorste wagen en de loc achteraan gaat het geheel vervolgens geduwd naar station Vlaardingen, waar de trein op een zijspoor de doorkomst van een enkele sprinters uit Hoek van Holland afwacht. Hij zal als bloktrein richting Kijfhoek en van daaraf waarschijnlijk via de Betuweroute zijn tocht vervolgen.



Vopak is in 2011 de enige aanbieder nog in Vlaardingen. De buurtgoederentrein heeft afgedaan.



11:17 h
Ten slotte zien we de 18 wagens lange ketelwagentrein op een brug over een watertje in Schiedam voorbijschieten richting Rotterdam en Kijfhoek.
Het verblijf in Vlaardingen duurde twee uur en een kwartier.