R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

.

Railgoederenvervoer

Veendam  2007 - 2016Veendam met ups en downs

Het railgoederenvervoer in Veendam, een rustige plek in Oost-Groningen, kent zo zijn ups en downs. Dertig jaar geleden was het spoor op sterven na dood. Daarna groeide het aantal goederentreinen tot grote hoogten rond 2010. In 2016 zijn er daarvan zo’n vijf treinen per week over.

Drie aansluitingen zijn er: Nedmag, Groningen Railport en de (gesloten) Houtbank.
Er was een wekelijkse bloktrein voor houtafval. Er was een dagelijkse unit-cargotrein naar Veendam. De railterminal verwerkte een tot twee containertreinen per dag. Er waren wat bloktreinen. Dat was er allemaal.
Wat er nu, in 2016, is? Een in 2011 geopende light-railverbinding voor reizigers met Groningen; in het seizoen rijden er stoom- en dieseltreinen van de STAR. Nedmag voert driemaal per week (vanaf 2019 viermaal per week) een lange trein aan met gebrande dolomiet uit België. De grote railterminal, Groningen Railport, ontvangt in bepaalde periodes enkele treinen per week.

De uitgebreide reportage op de vervolgpagina's geeft in beelden een overzicht van het spoorvervoer ("treinfoto") en van de infrastructuur ("infrafoto") vanaf 2006 tot 2016; de informatiepagina's ("informatie") verstrekken (o.a. historische) achtergrond-gegevens. 

 

@ laatste wijzigingen 29 januari 2020