R A I L G O E D . N E T                          

Railgoederenvervoer in en om Nederland                                        

 

Veendam dolimetrein 2016

.

26 juni 2016


Dit is Nedmag Industries (Nederlandse Magnesia), in 1972 geopend als Billiton Refractories. Het valt tegenwoordig onder het concern Lhoist S.A, dat in België diverse kalkgroeven beheert. Het bedrijf wint zelf in de ondergrond van het Groningse dorp Tripscompagnie magnesiumzout en voert gebrand dolomiet (dolime) aan uit België met drie lange treinen per week. Het bedrijf produceert o.a. grondstoffen voor vuurvaste stenen en rookgasontzwaveling. (bron: wiki Nedmag)


Een deel van de producten wordt in big bags per schip afgevoerd.


Door de lengte van de route van de dolimetrein van Hermalle-sous-Huy naar Veendam, waarbij vier maal een andere loc voor de trein komt, zijn er nogal eens vertragingen, omleidingen of verstoringen van de dienstregeling. Op zondag 26 juni 2016 rijdt niet de verwachte dolimetrein door Zuidbroek, maar een losse loc die de al geloste wagens in Veendam ophaalt.


Loc DBC 6417 bij het wissel voor de aansluiting van Nedmag.

 

9 oktober 2016


Op 9 oktober 2016 lukt het dan eindelijk de hele trein voor de lens te krijgen, in de boog even voorbij Zuidbroek, ter hoogte van Muntendam.


Meestal heeft de dolimetrein een lengte van rond de 20 bulkwagens, in dit geval zelfs 25.


Tractie wordt verzorgd door DBC-loc 6413. Bijzonder is, dat dit dezelfde loc is, die we in 2007 in beeld gebracht hebben (zie VEENDAM dolimetrein 2007).


De spoorlijn loopt kaarsrecht door de Tussenklappenpolder; in de verte ligt Veendam.



Direct achter de bijna treinloze Groningen Railport bij de overweg in de Tansportweg ligt het wissel naar het raccordement Nedmag. Het spoor op de voorgrond is de reizigerslijn.  


De (noordelijke) spoorpoort van Nedmag.




De trein wordt eerst in zijn geheel door de losruimte getrokken.


Omdat deze trein zo lang is, komt het voorste stuk door de (zuidelijke) poort naar buiten


Direct na aankomst begint het lossen; de machinist bevindt zich bij de losput en bedient de trein telegrafisch.


Het kopspoor wordt gebruikt om de loc indien gewenst te laten omlopen.


Langzaam schuift de trein naar achteren tot alle wagens gelost zijn. Daarna loopt de loc om en brengt de trein terug naar Onnen, waar hij later door een 1600 naar Sittard wordt gebracht. Op de voorgrond ligt, door een hek afgescheiden van de goederensporen, het reizigersspoor naar Veendam.


Een half uurtje later zijn al verschillende wagens gelost.